Venku je počasí nic moc a tak mám čas uvařit dětem poctivou domácí svíčkovou na smetaně.
Suroviny
- 800 g zadního hovězího
- 300 g mrkev,
- 1 kg celer,
- 300 g petržel
- 1 cibule
- 6 lžíce cukru
- 1/2 citronu
- 50 g oleje
- kousek másla
- 100 g uzené slaniny
- 500 ml smetany
- 3 ks bobkového listu
- 9 ks nového koření
- 8 kuliček
- tymián
- bazalku
- oregáno
- sůl
- 150 g rybízové marmelády
Postup přípravy receptu
Maso opečeme rychle na oleji a rozpuštěném másle. Podlijeme 0,5 l vody. Přidáme koření a nakrájenou zeleninu. Osolíme. Následně v tlakovém hrnci svíčkovou na smetaně vaříme 40 minut.
Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.
Svíčkovou na smetaně necháme vychladnout minimálně na 50°C. Přidáme cukr, citronovou šťávu a rybízovou marmeládu.
Zjemníme smetanou a případně ještě dochutíme. V případě že se nám smetana srazí. Svíčková omáčka je moc teplá. Znovu rozmixujeme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.