Recept na vynikající a poctivou domácí rajskou omáčku bez jíšky a bez mouky. Příprava hovězího masa k rajské omáčce. Několik typů jak rajskou omáčku uvařit zase o trochu lépe např. správné zahuštění perníkem atd. Rajskou omáčku s hovězím masem podle tohoto receptu zvládnete udělat za jednu hodinu. Podrobný recept.
Budeme potřebovat:
- 300 g rajského pyré
- 6 rajčat
- 20 g másla
- 2 větší cibuli
- 6 rajčat
- 10 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 2 papriky 3-6 bobkové listy
- 2-6 lžíce cukru
- 750 ml hovězího vývaru
- perník na vaření
- tymián
- oregano
- hřebíček
- bazalku
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
Jako první na rajskou omáčku připravíme maso. V tlakovém hrnci na másle a oleji lehce osmahneme maso. Zalijeme vodou a přidáme sůl. V hrnci vaříme 40 minut. Na rozpuštěném másle s olejem si na pánvi necháme dosklovata osmažit nakrájenou cibuli. Při smažení jako první přidáme rozvonět koření. Následně přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku (pyré) částečně srazíme jeho kyselost. Následně přidáme nakrájená rajčata a papriku. Malinko přilijeme vodu. Pod poličkou vaříme asi 30 minut. Uvařené maso vyndáme z hrnce a necháme jej vychladnout. Následně do vývaru v hrnci přepasírujeme rajskou omáčku.
Rajskou omáčku dochutíme cukrem a zahustíme perníkem. Vychladlé maso nakrájíme na tenké plátky a přidáme jej do hrnce s rajskou omáčkou . Můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek. Omáčka je velmi rychlá, Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.